Under tre dagar publicerar jag tre artiklar med dramaövningar och dramatekniker som passar för att arbeta med barn i förskolan. Använd övningarna för att göra eget drama eller ta hjälp av Fantasiförmedlingen.
Vad?
Tre artiklar om drama i förskolan
- Skillnaden mellan dramaövningar och dramatekniker
- Fem viktiga dramaövningar
- Fem viktiga dramatekniker
Användningsområde?
Att skapa egen dramalek
Vem passar det?
Pedagoger i förskolan
2. Fem viktiga dramaövningar
Riktigt bra dramaövningar passar alla åldrar, man måste bara modifiera övningarna beroende på målgruppen. De fem övningar som jag presenterar här är alla sådana övningar. De fem övningarna är ett slags grundövningar som många andra dramaövningar bygger på. Målet med denna artikel är att stimulera alla att experimentera med befintliga dramaövningar. Gör alla övningar till dina egna!
Skicka grimaser – Man står i ring. Ledaren skickar en grimas till grannen som härmar grimasen. Nu gör personen som fått grimasen en ny grimas och skickar vidare. Man går varvet runt.
Som i alla bra övningar går det att variera i all oändlighet. Här är några tips.
- Lägg på ljud och rörelse.
- Lägg till hela kroppen. Det blir en staty.
- I stället för att skicka grimasen kan alla härma den person som gör grimasen.
- Gör det i grupp, två och två eller ännu flera.
- Berätta en forsättningshistoria. Här blir det riktigt intressant. Notera hur grimaserna hänger ihop med det man berättar.
Kull – En person är kullare och jagar de övriga. När man blivit tagen händer något som tex att man stelnar och måste räddas av de övriga. Ett annat utfall är att den som blir kullad blir kullare eller att det blir fler och fler kullare ända till det bara finns en kvar att jaga.
Alla kullekar är bra för att sätta igång en grupp. Det är enligt modellen ”mycket rörelse och lite hjärna” vilket är perfekt i början av ett dramapass innan man börjar jobba kreativt med improvisation. Även här är variationerna i princip oändliga.
- Lägg in kullen i det tema ni jobbar med för stunden. Jobbar ni med skogen kanske kullaren är ett träd som ska fånga djuren i skogen.
- Lägg på motstånd. Det kanske är flera kullare som måste hålla armkrok. Det blir lite mindre stökigt.
- Lägg på gestaltning. Det är faktiskt ganska kul när alla går runt som zombies.
Byta plats – Alla sitter på stolar i en ring utom en person som står i mitten. Personen i mitten säger tex ”Alla som har blått byter plats”. Nu måste alla på stolarna som har blått byta till en ny stol. Personen i mitten ska försöka sätta sig på en plats och till slut är det en ny person kvar i mitten.
Denna lek har likheter med kull men har en något slutnare form, ringformen, som är bra för att få grupper att rikta koncentrationen mot något håll. Även här kan man lägga på gestaltning, motstånd, teman osv. Här är några exempel.
- En variant är att alla ”är” något från början. Frukter som i fruktsallad, olika djur eller precis vad du vill. Då kan man välja att deltagarna är samma sak genom hela leken. Eller så kan den i mitten ”överta” frukten eller djuret av den person den tagit platsen ifrån. Det är lite svårare.
- I de flesta ”byta plats-lekar” finns också en variant då alla byter plats. När man ropar fruktsallad byter ju alla frukter plats.
- Pröva att experimentera med att alla byter plats vid ett speciellt ljud.
- Liknande lekar. Fruktsallad. Gammelgäddan kommer. Djurbon.
Viskande skogen– Deltagarna står i två rader mitt emot varandra. Man jobbar i par med den som står mitt emot i den andra raden. Man skall gå igenom viskande skogen. Den ena raden blundar. Då viskar alla i den seende raden sin parkompis namn. Alla går mot ljudet av sitt namn. När man är framme får man en stor kram. Byt seende och blundande.
Det är viktigt att poängtera att man inte får lura varandra. Bland det hemskaste vi kan vara med om är att bli lämnad ensam och när man blundar är man utsatt. Leken tränar empati, koncentration, uppmärksamhet.
- För yngre måste man ha bindel, de har så svårt att blunda
- För yngre kan man också välja att göra det en och en i stället för alla på en gång. Då står barnen på ett led. Ledaren börjar viska det första barnets namn. Sedan viskar det barnet nästa namn osv. Den sista personen viskar ledarens namn.
- Lägg på svårigheter. a. När personerna har blundat flyttar sig deltagarna på linjen. b. De kan flytta sig vart som helst i rummet. c. Man kan byta den person som viskar namnet.
Studsbollar/ såpbubblor – Sätt på en musik som symboliserar studsbollslandet. Där rör sig alla som studsbollar. Sedan kommer ni till såpbubblelandet och musiken ändras. Mamma såpbubbla får alla småbubblor att sova genom att stick hål på dem. De somnar genast på golvet och lyssnar till den stilla musiken. Du kan passa på berätta om allt ni gjort under dramapasset eller under dagen. När du räknat till tre så reser sig alla långsamt upp.
Detta är en bra avslutningsövning där man kan bygga in en enkel reflektion i slutet. Det vi vill jobba med är kontrasten mellan de snabba rörelserna och de långsamma, ett sätt att lära känna sin kropps möjligheter. Att jobba med kontraster är fundamentalt inom drama. Vi behöver ibland upplysas om vilka oändliga möjligheter vi har.
- Jobba med kontraster med andra saker som tex rösten. Visklandet/ skriklandet. Växla mellan att viska fram en ramsa och skrika ramsan med stora röster. Går det att hitta ett sammanhang för en sådan lek? Öppnar ramsan olika sorters dörrar?
- Jobba abstrakt. Blåa landet/ röda landet. Hur låter blå musik?
- Jobba konkret. Polislandet/ sjuksköterskelandet. Hur dansar en sjuksköterska?
- Försök hitta sammanhang för länderna. Varför är ni egentligen i polislandet?
© Fantasiförmedlingen
Läs mer
För att läsa mer om drama så finns här några lästips. Klicka här.
Gå en utbildning
Alla övningarna kan användas till att starta skapande dramalek. Vill du lära dig mer om hur du kan skapa drama för barn så titta på utbildningen Drama i förskolan. Utbildningen går att köpa till din förskola. Den kommer också att ges som en öppen heldagsutbildning i två steg i Stockholm den 14/5 och 15/5 2012.
Pingback: Drama i förskolan I – Skillnaden mellan dramaövningar och dramatekniker | Fantasi och förskola
Pingback: Drama i förskolan III – Fem viktiga dramatekniker | Fantasi och förskola