Drama i förskolan III – Fem viktiga dramatekniker

Under tre dagar publicerar jag tre artiklar med dramaövningar och dramatekniker som passar för att arbeta med barn i förskolan. Använd övningarna för att göra eget drama eller ta hjälp av Fantasiförmedlingen.

Vad?
Tre artiklar om drama i förskolan

Användningsområde?
Att skapa egen dramalek

Vem passar det?
Pedagoger i förskolan

3. Fem viktiga dramatekniker

Dramatekniker är olika sätt att föra handlingen vidare, fördjupa eller ändra riktning på dramat. I drama kan barnen vara delaktiga på tre olika sätt.

  1. De lyssnar på berättande och instruktioner.
  2. De deltar aktivt i sagan/ berättelsen. Tex åker båt med karaktärerna i sagan.
  3. De undersöker eller reflekterar över något i sagan genom tex en dramaövning.
Om vi ska växla mellan dessa tre behöver vi lära oss tekniker för att det ska ske på ett enkelt och roligt sätt. Här är fem viktiga dramatekniker.

Berätta – Denna teknik är grunden för drama. Det är med berättandet som pedagogen lotsar deltagarna från verkligheten till låtsasvärlden. Ledaren sätter in deltagarna i en handling för att skapa stämning, ge information, starta en övning eller för att föra handlingen framåt. Tekniken kan också användas för att ändra handlingen om dramat tar oväntade vändningar. Du måste vara beredd på att hela tiden improvisera.

Lärare-i-roll – Denna teknik är den vanligaste och mycket effektiv och varierande. Som pedagog kan du stimulera, utmana och stöda deltagarna utifrån en roll som ingår i dramat. Du kan ge dem ytterligare information som behövs för att dramat ska gå vidare, en budbärare tex. Du kan vara ett motstånd på vägen som barnen måste hitta en lösning på, ett troll tex. Allt beror på vad ditt drama handlar om och vad du vill att barnen ska undersöka.

Meddelanden – Detta kan vara brev, tidningsartiklar, telefonsamtal, dokument, en karta, inspelade ljud- eller videomeddelanden osv. Saker som kan tänkas föra dramat vidare. Den här tekniken är väldigt effektiv för att sätta igång ett drama. Ett exempel skulle kunna vara ett brev från en person som är fångad. ”Hjälp mig, jag är fången hos den stora krokodilen i hemska skogen. Följ den röda vägen om ni vågar.”

Kollektiv roll – I början av ett drama är det enklare om alla är en och samma roll. Syftet kan vara att skapa en gemensam erfarenhet. Ni kanske gör ett drama om djungeln och stöter på djur. Även om det i berättelsen är en tiger så är ni alla tigrar. Ju längre in i dramat ni kommer så kan du som pedagog uppmuntra deltagarna till att ta egna, unika roller. En tumregel är att ju äldre barn ju lättare är det med en egen roll. Men även med äldre barn är det bättre att börja med kollektiv roll.

Minidrama – Deltagarna gör improvisationer i smågrupper för att hitta en tolkning av en situation. Kanske ska ni möta en häxa vilket är lite läskigt. Då kan du be deltagarna att visa hur de tycker att vi ska möta häxan genom att göra en enkel liten scen i förväg. Alla situationer går att tolka och syftet är att fördjupa, hitta olika synsätt på ett problem och inte minst för att reflektera över något som är svårt.

Lycka till.

© Fantasiförmedlingen

Läs mer

För att läsa mer om drama så finns här några lästips. Klicka här.

Gå en utbildning

Alla övningarna kan användas till att starta skapande dramalek. Vill du lära dig mer om hur du kan skapa drama för barn så titta på utbildningen Drama i förskolan. Utbildningen går att köpa till din förskola. Den kommer också att ges som en öppen heldagsutbildning i två steg i Stockholm den 14/5 och 15/5 2012.

Annons

2 tankar om “Drama i förskolan III – Fem viktiga dramatekniker

  1. Pingback: Drama i förskolan I – Skillnaden mellan dramaövningar och dramatekniker | Fantasi och förskola

  2. Pingback: Drama i förskolan II – Fem viktiga dramaövningar | Fantasi och förskola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s