Arbeta med sagor och miljöfrågor

Jag fick en fråga på Facebook häromdagen där en förskollärare undrade hur man kunde jobba med sopsortering/recycling och sagor. Hon var väl förberedd och hade gjort hela scenarier med kidnappning, ledtrådar och hjälteräddningar. Jag vill gärna dela med mig av det korta svar jag gav henne och hoppas det kan inspirera någon att jobba med miljö och sagor. Här är svaret:

Från Hayo Miyazakis film Prinsessan Mononoke kommer dessa japanska naturväsen, Kodamas. Filmen handlar om människans samspel med naturen och har många inslag av folktro och fantasiväsen.

Från Hayo Miyazakis film Prinsessan Mononoke kommer dessa japanska naturväsen, Kodamas. Filmen handlar om människans samspel med naturen och har många inslag av folktro och fantasiväsen.

Hej Lena.

Du tänker helt rätt, gör en egen saga som passar dina pedagogiska syften. Jag kan ge ett par råd på vägen.

1. Ta sagor/berättelser som du känner till och som du själv påverkas av och gör om de till ett ”miljökrig”. Häxan i Hans och Greta kanske blir värsta miljöboven där pepparkakshuset symboliserar hur vi lever över våra tillgångar.

2. Titta på sagor från andra delar av världen. Bland tex den amerikanska ursprungsberolkningens folksagor finns flera sagor om hur vi ska leva i samklang med naturen. Här är några sagor på den fantastiska sidan Unga fakta: http://www.ungafakta.se/indianer/sagor/

3. Det sista rådet jag vill ge är att du inte låter pedagogiken ta överhanden. Utan spänningen i sagan förlorar du även vinsten att jobba pedagogiskt med sagor. Sagor och berättande är i sig en pedagogisk metod tack vare spänningen och det faktum att precis vad som helst kan hända.

Men jag hör på det du skriver att du har helt rätt tankar kring ditt arbete. Dina tankar om följetong, ledtrådar och att rädda någon som blivit tillfångatagen är helt rätt i sammanhanget.

Här är en länk till Sagomuseet där de tipsar om sagor och miljö. Klicka här.

Lycka till,
/ Johan Theodorsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s