Lär dig välja frihet

Egentligen borde detta inlägg vara det första som skrevs på denna blogg eftersom det handlar om varför denna blogg finns, varför mitt företag Fantasiförmedlingen finns, varför jag jobbar med barn och fantasi och varför sagor och drama är mina vapen i fantasikorståget. Jag har en vision. Du har alltid ett val och valet måste alltid vara frihet på frågan om du väljer att vara fångad eller fri. Vet du förresten hur du ska välja? Läs vidare.

Fantasin är verktyget som gör att vi kan bygga upp vilka världar vi vill. Du kan placera dig i världen och se ut som du vill, göra vad du vill. Helt utan gränser. Alla har denna otroliga egenskap som kallas fantasi. Vad är det som gör att det inte är möjligt att göra alla dessa sakerna i verkligheten? Vad är det som hindrar dig, mig och alla andra från att leva våra häftigaste drömmar? Jag tror att det är möjligt. Drömmar är en del av allas liv och alltså är det en del av verkligheten. Den enda svårigheten är att veta hur vi ska överföra våra drömmar till verkligheten? Snälla förälder, snälla pedagog – var inte för realistiska. Realismen är döden för våra drömmar och våra drömmar är ritningen till våra fantastiska liv. Är det så farligt om någon vill tro på smurfar? Vad är skillnaden mot att ha skådespelardrömmar? Allt går. Sätt in batterier i smurfarna och vips så går dem. Uppfinn ett program som gör att de lagar våran mat och snart har vi Hubbotar som i Äkta människor. Du har ett val, använd dig av det.

Pedagogiskt fiske med sagor – en modell för att överföra drömmar till verkligheten

Det finns också en modell för att överföra drömmarna till verkligheten. Metoden är att använda sagor och lek. Det är en modell för organiserad lek som använder det bästa hos både dramapedagogiken och sagans olika moment som struktur och karakteristika. Jag har utvecklat modellen under alla år jag jobbat praktiskt med sagor och drama och kallar den Pedagogiskt fiske med sagor.

I korthet är modellen så här.

  • BERÄTTA • Sagorna är själva betet som lockar in barnen i leken. Det spännande, äventyret.
  • UTMANA • Alla som fiskar vet att man måste ha en bra krok. Kroken i modellen är en utmaning som måste vara meningsfull för deltagarna och som hör ihop med det du berättat.
  • LEKA • Nu ska du hala in fisken och det som börjar då är själva lekandet. Fisken sprattlar hit och dit vilket är en metafor för leken – du har inte en aning om vart undersökandet tar vägen. Det är ett undersökande som använder sig av dramapedagogikens tekniker och övningar.
  • PRATA • När väl halat in fisken måste du ta av den från kroken, utan att skada den. I modellen handlar det om att reflektera. Vi lär oss inte på ett djupare plan förrän vi satt ord på det vi gjort. Lyckas du kan du släppa tillbaka fisken i vattnet, till friheten där den nu har fått ytterligare visdom för att klara sig.
Lär dig mer om hur du jobbar med drömmar och frihet. Gå till Sagor i förskolan.
© Fantasiförmedlingen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s